Cranendonck - Controle gericht op bestrijden en voorkomen van woninginbraken
De donkere dagen komen er weer aan. Uit politiecijfers blijkt dat de kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak tussen oktober en april 50% hoger ligt dan in de rest van het jaar. In deze periode onderneemt de politie uiteraard ook extra actie onder de noemer van het project "Donkere Dagen Offensief. In dit kader heeft de politie donderdag in de namiddag en avond in de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Son, Valkenswaard, Waalre en Geldrop-Mierlo-Nuenen op diverse doorgaande wegen controles uitgevoerd met als hoofddoel het bestrijden en voorkomen van woninginbraken.
Binnen de eerdergenoemde gemeenten is van donderdag op vrijdag tussen 16.30 en 00.30 uur op twaalf verschillende locaties op wisselende tijdstippen gecontroleerd. Hierbij werd ook gebruikt gemaakt van de ANPR, een camera die is gekoppeld aan een computersysteem waarin kentekens zijn opgeslagen. Deze kentekens kunnen voor verschillende zaken voorkomen, zoals onder andere diefstal van een auto of een openstaande boete. Kentekens van passerende voertuigen worden gescand, opgeslagen en razend snel vergeleken met de kentekens die in de bestanden voorkomen. Omdat de controles zich in het bijzonder toespitsten op woninginbraken is vooral gelet op het aanwezig zijn van inbrekerswerktuigen in voertuigen en illegaal wapenbezit. Ook werd uitgekeken naar gesignaleerd staande personen die nog boetes of een gevangenisstraf hebben openstaan.
Alleen voertuigen die naar "eigen inzicht" van de agenten interessant waren voor deze actie zijn uitgebreid gecontroleerd. Dit resulteerde in een uitvoerige inspectie van in totaal 560 voertuigen. Van deze bestuurders is ook een blaastest afgenomen. Drie bestuurders bleken met teveel drank op achter het stuur te zitten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De geconstateerde promillages zijn 0,75, bijna 0,90 en ruim 1,55. De bestuurder waarbij het promillage van 1,55 werd gemeten moest zijn rijbewijs inleveren bij de politie.
Negen personen liepen tegen de lamp omdat ze nog boetes hadden openstaan. Vijf betaalden de openstaande boetes direct. Het ging om bedragen van 300, 318, 900, 2.200 en 3.000 euro. In drie gevallen werd de auto van de bestuurder buiten gebruik gesteld. Als de opgelegde boete is voldaan kan de auto terug naar de eigenaar. Op de Grensweg in Budel is een 28-jarige inwoner van Budel-Dorplein aangehouden. Hij had nog een boete openstaan die afgedaan kon worden door het betalen van 1.146 euro of het uitzitten van een gevangenisstraf van zeven dagen.
Tijdens de controle zijn bij drie personen messen in de auto aangetroffen die in beslag zijn genomen. Hiervan wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Van een 24-jarige automobilist uit Meerhout is het rijbewijs ingevorderd nadat hij in Son en Breugel op de Nieuwstraat een stopteken negeerde en met hoge snelheid er vandoor ging. De agenten wisten de verdachten echter te traceren op het adres in Son en Breugel waarop de auto was geregistreerd. Ook op de Gentiaanlaan in Son en Breugel negeerde een automobilist het stopsteken. Na een korte achtervolging stopte het voertuig en zijn de inzittenden gevlucht. De politie heeft de achtergelaten auto in beslag genomen.
In Waalre op de Burgemeester Mollaan is een 20-jarige automobilist uit die plaats betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook werd bij hem een gripzakje met softdrugs aangetroffen en werden bij zijn bijrijder drie joints gevonden. Tijdens de controle zijn bij nog zes andere bestuurders gebruikershoeveelheden softdrugs aangetroffen die in beslag zijn genomen. Tevens werden nog zes personen betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Tijdens deze controle is ook gelet op verdachte omstandigheden die mogelijk in verband gebracht kunnen worden met bijvoorbeeld bedrijfs- en woninginbraken, overvallen en drugs. Deze informatie wordt in de politiesystemen vastgelegd.
Daarnaast had de actie ook een duidelijk preventief doel. Passerende automobilisten op de doorgaande wegen werden staande gehouden en kregen een korte toelichting op de verhoogde woninginbraakrisico's tijdens de donkere dagen. Tevens werd hen een flyer overhandigd waarin naast de preventietips extra de nadruk werd gelegd op het melden van verdachte heterdaadsituaties door burgers via 1-1-2. Meldingen van buurtbewoners leveren immers een belangrijke bijdrage aan het aantal aanhoudingen op heterdaad. Zij wonen in de wijk en kennen deze als geen ander. Meldingen die betrekking hebben op eerder gebeurde feiten zijn ook van belang voor de politie maar kunnen via 0900-8844 doorgegeven worden.