Oost-Brabant - Update 12/12/2017: Politie eenheid Oost-Brabant test ook met bodycams
Landelijk starten dit najaar diverse proeven binnen de nationale politie met betrekking tot het gebruik van bodycams. Binnen de eenheid Oost-Brabant zijn ook twee proeftuinen gestart. Hierin wordt onder andere gekeken naar wat de bijdrage van de bodycams betekent voor het politiewerk en of het bijdraagt aan een grotere veiligheid voor de politiemedewerker en burgers.
Update 12 december 2017: Basisteam Peelland is sinds deze week ook aan de slag met het testen van de bodycams. Alle proeftuinen in onze eenheid zijn nu actief. Er zit een hele wereld achter de inzet van de bodycams. Dat vraagt gedegen onderzoek op het gebied van techniek, het juridische kader en de meerwaarde voor onze operatie, legt Dianne van Gammeren (portefeuillehouder van het project) uit. In Oost-Brabant gaan naast het horecateam in Eindhoven nog vier basisteams de bodycams testen. Binnen de werkgebieden van de basisteams Maasland, s-Hertogenbosch, Dommelstroom en Peelland en tijdens uitgaansavonden in Eindhoven kun je politiemensen tegenkomen die de bodycams vrijwillig dragen. De proeftuin van het horecateam test sinds half november bodycams met een livestream mogelijkheid. Onderzocht wordt of de livestream bodycambeelden, naast de huidige beelden van de vaste camera's in de horeca, een meerwaarde hebben voor onder meer de aansturing van het politiewerk op straat. De camera's van de basisteams beschikken niet over de livestream optie. De proeftuin in de basisteams richt zich naast de bijdrage die de bodycam kan hebben op het werk, ook op de voorwaarden waaraan het backoffice proces moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de benodigde computerapparatuur, internetverbindingen, autorisaties, het opslaan, bewaren en het verstrekken van beelden etc. Basisteam Maasland, Dommelstroom en s-Hertogenbosch zijn reeds van start met de bodycams en Peelland zijn we nu aan het opstarten.De collegas die met de bodycams aan de slag zijn gegaan in de proeftuinen reageren enthousiast en kijken kritisch naar het proces. In het contact met het publiek hebben we tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad en er ontstaan soms ook gesprekken over het hoe en waarom, laten de cordinatoren Eelco Kanters (horecateam Eindhoven) en John Jacobs (basisteam Maasland) weten.
De agenten bepalen zelf wanneer ze de camera aanzetten en moeten het zolang dit mogelijk is, kenbaar maken aan omstanders. Met een audiosignaal bij het opstarten en visueel signaal tijdens het gebruik van de bodycam worden omstanders er op geattendeerd dat een bodycam opnames maakt.
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens (Wpg). Deze beschrijft wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames bewaard mogen worden en wanneer deze moeten worden vernietigd. De beelden worden dus nooit zomaar met derden gedeeld, gepubliceerd of op social media geplaatst. De proef in Oost-Brabant loopt tot maart 2018, waarna er een landelijk evaluatie plaatsvindt. Daarop volgend zal besluitvorming plaatsvinden over toekomstig gebruik van de bodycam binnen de nationale politie. Op onze themapagina op politie.nl lees je meer over de bodycams.