Valkenswaard - Politie houdt drugscontrole bij uitgaansgelegenheid
In de nacht van vrijdag op zaterdag 19 op 20 april heeft de politie een drugscontrole bij een uitgaansgelegenheid aan de Valkenswaardse Markt gehouden. Bij in totaal vier personen werden harddrugs aangetroffen. Door de ingezette drugshond werden in het caf nog op meerdere plekken gebruikershoeveelheden harddrugs gevonden,
Op basis van informatie dat in de betreffende uitgaansgelegenheid aan de Markt drugs gebruikt en verhandeld zou worden, startte de politie een onderzoek. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het besluit om over te gaan tot een drugscontrole tijdens het uitgaan. Vrijdag, kort na middernacht, ging de politie de horecagelegenheid binnen en controleerde alle bezoekers op het bezit van drugs. Een drugspeurhond, die speciaal voor dit onderzoek werd ingezet, hielp bij het opsporen van verdovende middelen. In acht gevallen gaf de hond een signaal af waarop de agenten verder onderzoek konden doen op basis van de Opiumwet. Alle ongeveer negentig aanwezige klanten en de eigenaar werden gecontroleerd op het bezit van drugs. Acht personen werden aangehouden omdat de drugshond bij hen aansloeg. Drie van hen bleken ook daadwerkelijk een gebruikershoeveelheid harddrugs bij te hebben. En persoon werd aangehouden omdat zij zich verzette tegen het politieoptreden. Ook zij bleek harddrugs op zak te hebben. Tegen deze personen is proces-verbaal opgemaakt en de drugs zijn in beslag genomen. De overige aanwezigen hadden geen drugs op zak en mochten vertrekken. Tijdens de doorzoeking van het bedrijf werden er 14 cachetjes met vermoedelijk cocane, een klein zakje weed en drie flesjes met vermoedelijk xtc aangetroffen verspreid over het terras buiten en de ruimtes binnen. De drugscontrole is verder rustig verlopen. De politie zette in totaal veertig agenten in bij de actie.
De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie maken zich samen sterk voor een veilig uitgaansklimaat in Valkenswaard. En daar horen geen verdovende middelen bij. Zij pakken drugsgebruik en/of -handel samen dan ook hard aan. Volgens de Opiumwet mag niemand in het bezit zijn van drugs. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor softdrugs. Het Openbaar Ministerie en de politie hanteren bij het aantreffen van grotere hoeveelheden drugs het vervolgingsbeleid, dat kan variren van een transactie tot een oproep (dagvaarding) om voor het gerecht te komen. Het aantreffen van drugs kan ook leiden tot bestuurlijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) sluiten van een pand op grond van het Horecastappenplan of het Damoclesbeleid.