Maarheeze - Politie ontmantelt professioneel drugslab
De politie ontdekte woensdagmiddag in de stallen van een leegstaand agrarisch bedrijf aan Het Laar een professioneel drugslab. In de loop van de avond werd een 46-jarige man uit Maarheeze aangehouden. Het lab wordt ontmanteld.
Het pand stond op het punt openbaar verkocht te worden en om die reden controleerde woensdag een makelaar het perceel. Hij ontdekte een ruimte met een groot aantal tonnen waarin vermoedelijk chemische stoffen zaten. De gealarmeerde politie schakelde direct specialisten van de Landelijk Faciliteit Ontmantelen (LFO) en de brandweer in. Zij vonden behalve tonnen met chemicalin ook een professioneel drugslab.Het aangetroffen lab was ingericht met meerdere ketels die gebruikt kunnen worden voor de productie van synthetische drugs. In het proces werden waarschijnlijk basisstoffen omgezet in grondstoffen, die weer werden verwerkt tot amfetamine-olie. Er waren geen aanwijzingen dat de laatste stap in het proces, het verwerken naar poeder, ook in dit lab gebeurde. Verdeeld over meerdere stalruimtes stonden bij elkaar honderden vaten met diverse chemicalin opgeslagen. Rechercheurs van de afdeling Forensische Opsporing zijn samen met de LFO de hele avond bezig geweest met sporenonderzoek. In de vroege ochtend is een start gemaakt met de ontmanteling van het lab, die waarschijnlijk de hele dag in beslag zal gaan nemen.
Woensdagavond werd de voormalig eigenaar van de stallen thuis aangehouden. Hij zit vast voor verder verhoor en is inmiddels in verzekering gesteld. Zijn eventuele betrokkenheid bij het lab wordt onderzocht.
De politie benadrukt dat het ook strafbaar is om criminelen de gelegenheid of de middelen te bieden voor hun activiteiten. Denk daarbij aan de verhuur van loodsen of autos, het aannemen van grote sommen contant geld of het verrichten van bv. loodgieters- of elektricienswerkzaamheden voor een hennepkwekerij. Ook dergelijke zgn. facilitators worden hard aangepakt en riskeren hoge straffen. Maar in zeker niet alle gevallen zijn mensen zich er van bewust dat ze ondermijnende criminaliteit faciliteren als ze hun leegstaande loods verhuren. Daarom wat tips: Ben terughoudend bij het aannemen van contant geld Vraag altijd legitimatie van de huurder Vraag medewerking voor periodieke controle van het pand in het contract Vraag een verklaring omtrent gedrag huurder Betrek de wijkagent Als het te mooi voelt om waar te zijn, is dat vaak ook zo! Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan of bijvoorbeeld mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Door met elkaar het onzichtbare zichtbaar te maken kunnen we samen met het OM, gemeenten, de Belastingdienst, de FIOD, maar ook bijvoorbeeld met woningcorporaties, autoverhuurders, de horecasector en andere private partijen, een vuist maken tegen ondermijnende criminaliteit. Daar hebben we ook de mensen in de wijk zelf voor nodig. Die ogen en oren zijn van groot belang voor de aanpak hiervan. Ben u er dus van bewust dat een hennepplantage beheren of een schuurtje verhuren voor een kwekerij of XTC-laboratorium niet onschuldig is. Daarmee wordt de criminaliteit gefaciliteerd. Eenmaal daarin verstrikt, is het zeer moeilijk om er uit te stappen. Het kan leiden tot bedreiging en geweld. Ook facilitators zijn strafbaar
Ziet u iets verdachts meld het bij de politie en bel 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven Neem dan contact op via 0800-7000. Samen kunnen we ondermijnende criminaliteit voorkomen en aanpakken. Wilt u meer weten over Ondermijning en de aanpak van ondermijnende criminaliteit, kijk dan op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html