Eindhoven - Identiteitscontrole scooterrijder leidt naar 35 kilo cocane
Agenten hielden zaterdag 4 juni net na middernacht een bestuurder van een scooter uit Eindhoven aan in zijn woonplaats. De man nam de benen toen de politie zijn identiteit wilde controleren, zijn scooter en een tas achterlatend. Uiteindelijk leidde dit tot een vondst van ruim 35 kilo cocane, waarvoor de verdachte nu vast zit.
Een motoragent controleerde vrijdagavond 3 juni kort voor middernacht op het 18 Septemberplein in Eindhoven een bestuurder van een scooter die zonder helm reed. De man kon zich niet legitimeren en nam op een zeker moment de benen. Hij liet de scooter en een tas achter. De motoragent kreeg assistentie van andere agenten die achter de gevluchte man aangingen. De verdachte rende weg via de Vestdijk, het Stationsplein, de Tramstraat en de Dommelstraat richting het rangeerterrein van de NS, waar hij rond 00.05 uur aangehouden werd. In de door de verdachte achtergelaten tas bleek ruim 25 kilo cocane te zitten. Deze werd in beslag genomen. Hierop volgde later in de nacht nog een onderzoek in de woning van de verdachte aan de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Tijdens deze doorzoeking werd in een schuur nog eens ruim 10 kilo cocane gevonden. Daarnaast troffen de agenten een wapenstok en ruim 150.000 euro contant geld aan. De drugs en de andere aangetroffen zaken zijn in beslag genomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.Criminele organisaties maken enorme winsten met de handel in drugs. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen genvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Dergelijke criminele organisaties schuwen geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. De aanpak van de georganiseerde drugshandel is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan om hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Door met elkaar het onzichtbare zichtbaar te maken kunnen we samen met het OM, gemeenten, de Belastingdienst, de FIOD, maar ook bijvoorbeeld met woningcorporaties, autoverhuurders, de horecasector en andere private partijen, een vuist maken hiertegen.
De ogen en oren van de mensen in de wijk zelf zijn ook van groot belang voor de aanpak van dergelijke criminele activiteiten. Ben u ervan bewust dat bijvoorbeeld een hennepplantage beheren of een schuurtje verhuren voor een kwekerij of XTC-laboratorium niet onschuldig is. Daarmee wordt de criminaliteit gefaciliteerd. Eenmaal daarin verstrikt, is het zeer moeilijk om er uit te stappen. Het kan leiden tot bedreiging en geweld. Ook facilitators zijn strafbaar. Ziet u iets verdachts, meld het bij de politie en bel 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven Neem dan contact op via 0800-7000. Samen kunnen we ondermijnende criminaliteit voorkomen en aanpakken. Wilt u meer weten over ondermijning en de aanpak van ondermijnende criminaliteit, kijk dan op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html