Driebergen - Nog drie hennepkwekerijen opgerold na vervolgonderzoek
De politie heeft donderdag 15 oktober weer in drie panden hennepkwekerijen aangetroffen. Maandagavond 12 oktober zijn al twee mannen aangehouden en verschillende hennepkwekerijen aangetroffen. Eerder deze week trof de politie in dit onderzoek al 8000 (stek)planten aan en een flinke hoeveelheid harddrugs. De kwekerijen waren vakkundig opgebouwde productielijnenen waar het proces van jonge plant tot weed werd beheerst.
De nu aangetroffen kwekerijen zijn aan het licht gekomen door vervolgonderzoek naar de al eerder aangehouden mannen afgelopen maandag en dinsdag.Er zijn toenkwekerijen aangetroffen, maarop andere locaties ook een stekkerij en een drogerij. Zoorganiseerde dit criminele netwerk de gehele productie van jonge plant tot eindproduct weed. De kwekerijen die nu zijn aangetroffen in Nuenen, Eindhoven en Waalrezijn hetzelfde opgebouwd. Gezien de hoeveelheid kwekerijen zorgde men voor een continuproces en kon altijd wel ergens in eenkwekerij geoogst worden.
De professionele hennepkwekerijen, stekkerij en drogerij waren allemaal vakkundig opgebouwd en afgeschermd. Ze zaten achter een geheime wand, in een kelder en achter een geheime doorgang. De hennepkwekerijen waren met de modernste apparatuur geautomatiseerd en daardoor nagenoeg zelfvoorzienend. De toevoer van licht, water, voedingsstoffen en koolstofdioxide en klimaatregulering was geautomatiseerd. Ook de planten waren zeer goed gekweekt. Het gas, water en licht waren vakkundig aangelegd en daarmee omzeilden ze de reguliere nutsvoorziening. De criminelen hadden zelfs automatische brandwerende bestrijdingsapparatuur geplaatst.
De politie doet verder onderzoekt en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het is nu bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de locaties door de verdachten zelf werden gehuurd of dat ze in onderhuur waren. Als dat zo is, dan zijn ook facilitators van het criminele proces die politie verder bekijkt. Met deze actie heeft de politie een deel van de georganiseerde hennepteelt opgerold. De verdachten van 37 en 44 jaar uit Eindhoven zijn donderdag 15 oktober voorgeleid aan bij de rechtercommissaris van de rechtbank Oost-Brabant en in bewaring gesteld voor de duur van 14 dagen.
Deze integrale actie sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. En van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financin, vergunningen en huisvesting. Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, Openbaar Ministerie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere actie raakt en verstoort de criminele samenwerkingsverbanden.