Oost-Brabant - Politie Oost-Brabant gestart met basisteams en districtsrecherche
De politie in Oost-Brabant is sinds begin dit jaar van start gegaan met de inrichting en werking van basisteams en districtsrecherche. Onder leiding van politiechef Frans Heeres en in afstemming met het lokale bestuur en het openbaar ministerie, is deze veranderopgave gestart: er zijn nieuwe sectorhoofden en teamchefs aangesteld. In dit nieuwsbericht leggen we graag de verandering uit en kunt u kennis nemen van de nieuw aangestelde leidinggevenden van de politie-eenheid Oost-Brabant.
De samenleving verandert en de politie verandert mee, in deze tijd van snelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Het is noodzakelijk dat de politie haar prestaties blijft verbeteren en blijft werken aan het vertrouwen van de burger. Burgers stellen tenslotte steeds hogere eisen aan de kwaliteit van politiezorg, terwijl criminelen zich steeds minder laten beperken door fysieke en virtuele grenzen. Als n korps is de politie beter in staat hier op aan te sluiten door: o.a. meer eenheid in optreden, methodes en meer efficintie en minder bureaucratie. Flexibiliteit en samenwerking is van belang om adequaat in te spelen op concrete veiligheidsvraagstukken.
Dit houdt een grote organisatieverandering in bij de politie, zo ook in Oost-Brabant. De nieuwe organisatiestructuur, waar nog intensief aan gewerkt wordt, zorgt ervoor dat het politiewerk makkelijker en efficinter wordt. Enerzijds door te gaan werken met basisteams en rechercheteams en anderzijds is de ondersteuning landelijk uniform geregeld, en werken we nu met landelijk ICT-systemen. De Nationale Politie bestaat uit 10 regionale eenheden, 1 landelijke eenheid, een politiedienstencentrum en een staf in Den Haag.
De nieuwe basisteams vormen het fundament van de organisatie. De eenheid Oost-Brabant kent 9 basisteams.
De wijkagent, recherche en noodhulp (112) bundelen hun krachten in de nieuwe basisteams. De politie staat dichter bij de burger en is flexibeler inzetbaar. In de basisteams zijn allerlei politiedisciplines gebundeld: denk aan wijkagent, recherche en noodhulp. Daarbij vervullen de wijkagenten een sleutelrol. Het basisteam kan alle politietaken uitvoeren en is de oren en ogen van de wijk, het dorp en de stad. Het robuuste basisteam werkt samen met andere teams binnen het district, met de districtsrecherche en met externe partners op lokaal niveau, zoals gemeentes, reclassering en jeugdzorg.
Met dezelfde uniforme werkprocessen en dezelfde kennis, zijn de collegas van de basisteams overal inzetbaar. Op die manier werkt de politie nog efficinter en effectiever en met minder overhead. Dat draagt bij aan de veiligheid in Nederland.
Elke eenheid is verdeeld in districten en elk district in meerdere robuuste basisteams. De eenheid Oost-Brabant is verdeeld in drie districten welke onder leiding staan van een sectorhoofd. Districten overbruggen de afstand tussen het regionale niveau van de eenheid en het lokale niveau van de robuuste basisteams. Verder kent elk district een districtsrecherche, een flexteam en een informatieknooppunt. De districtsrecherche zorgt voor de aanpak van delicten met een hoge impact op het slachtoffer, zoals straatroof, woninginbraak of overval. Ook ondersteunen deze rechercheurs de robuuste basisteams, bijvoorbeeld bij de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit of bij de aanpak van criminele jeugdgroepen. Verder levert de districtsrecherche rechercheurs aan Teams Grootschalige Opsporing. Het flexteam werkt probleemgericht en levert tijdelijk medewerkers aan basisteams die extra capaciteit nodig hebben voor opsporing of handhaving. Het informatieknooppunt zorgt 24 uur per dag voor actuele informatie.
Elke eenheid telt daarnaast vier diensten en een staf, zo ook in Oost-Brabant. Deze diensten en de staf van de eenheid worden elk geleid door een sectorhoofd. In deze diensten zijn allerlei werkzaamheden ondergebracht, zoals: de meldkamer, het service-centrum waar de niet-spoedeisende telefoontjes via 0900-8844 binnenkomen, onderzoek van criminele samenwerkingsverbanden, mensenhandel, kinderporno en cybercrime. Maar ook de verstrekking van actuele informatie aan politiemensen voor het dagelijkse politiewerk, arrestantenzorg en vervoer en conflict- en crisisbeheersing (o.a. voor risico-voetbalwedstrijden en calamiteiten) en werkzaamheden met betrekking tot beleid en beheer.
Eind december 2014 is de selectieprocedure voor de nieuwe leidinggevenden binnen de politie-eenheid Oost-Brabant voor een groot deel afgerond. Na de eerdere benoeming van de leden van de eenheidsleiding en teamchefs, zijn nu ook de sectorhoofden geselecteerd en aan de slag gegaan. Deze leidinggevenden zorgen voor de dagelijkse aansturing binnen de eenheid Oost-Brabant, die bestaat uit 3 districten met in totaal 9 basisteams en 4 diensten en een staf. Per 1 januari zijn de basisteams en districtsrecherche officieel van start gegaan.
De inmiddels benoemde sectorhoofden zijn: District 's-Hertogenbosch: Albert van de Wetering District Eindhoven: Ellis Jeurissen District Helmond: Frans van Leeuwen Dienst Regionale Recherche: Henrie Jozee Dienst Regionale Informatie Organisatie: Leon Verver Dienst Regionale Operationele Samenwerking: Jaap Breedveld Dienst Regionaal Operationeel Centrum: Dianne van Gammeren Eenheidsstaf: Inge Godthelp
De inmiddels benoemde teamchefs van de 9 basisteams en 3 rechercheteams zijn: Basisteam 's-Hertogenbosch: G Bouwhuis en Chris de Goeij Basisteam Maasland: Louis Jansen en Helma Vos Basisteam Maas en Leijgraaf: Willybert Oor en Eric Heuvelmans Basisteam Meierij: Han van der Heijden en Eric Wanders Basisteam Eindhoven-Noord: Niels van der Wijst en Marc Plaum Basisteam Eindhoven-Zuid: Dries Klessens en Joyce Verberne Basisteam Dommelstroom: Gert-Jan Hegge en Martijn Konings Basisteam Peelland: Sjaak Santegoets en Heini Cornelissen Basisteam De Kempen: Jos van Riet + binnenkort in te vullen
Districtsrecherche 's-Hertogenbosch: Gerard van de Ven Districtsrecherche Eindhoven: Willem Renders Districtsrecherche Helmond: Ruud Smakman