Eersel - Resultaten 2012 laten over grote lijn positief beeld zien in De Kempen
Over de grote lijn laten de resultaten in De Kempen een positief beeld zien met een daling van het aantal misdrijven en aangiften. Een opvallende uitschieter is de toename van het aantal woninginbraken. Het aantal bedrijfsinbraken is daarentegen fors gedaald evenals de openlijke geweldplegingen en bedreigingen. Het aantal mishandelingen bleef nagenoeg gelijk. Ook zijn het afgelopen jaar aanzienlijk minder gewonden en doden gevallen in het verkeer.
In De Kempen liet het aantal misdrijven en het aantal aangiften een daling zien. Het afgelopen jaar werden 3.096 misdrijven gepleegd, tegen 3.361 het jaar ervoor. Hiervan zijn 665 misdrijven (21,48%) opgelost. In 2012 is 3.276 keer aangifte gedaan, 286 minder dan in 2011 toen 3.562 aangiften binnen kwamen.
Politie De Kempen heeft in 2012 fors ingestoken op het voorkomen en oplossen van woninginbraken. Helaas leidde dit niet tot een daling van de inbraken, die stegen van 333 naar 363. Met name in Bergeijk (van 102 naar 162) is een sterke toename te zien. In Eersel en Bladel daalden de inbraken van respectievelijk 100 naar 80 en 85 naar 67. In Reusel-De Mierden is een lichte stijging te zien van 46 naar 54. De politie gaat onverminderd door met de extra inspanningen rondom woninginbraken, zoals onder andere buurt- en sporenonderzoek, herbezoeken door wijkagenten, afloopberichten, maar vooral ook met activiteiten in de preventieve sfeer waarbij de samenwerking met gemeenten en de buurtpreventieprojecten een belangrijke rol spelen. Dit neemt echter niet weg dat het heel belangrijk is dat mensen verdachte situaties aan de politie doorgeven. Daarnaast blijven wij erop hameren dat bewoners een aantal simpele maatregelen zelf kunnen nemen om inbraken te voorkomen: sluit ramen en deuren altijd af, gebruik goed hang- en sluitwerk, schakel de buren in bij vakanties etc. Het aantal bedrijfsinbraken is daarentegen het afgelopen jaar een heel eind teruggelopen van 178 naar 120.
Geweld kent diverse vormen varirend van openlijk geweld, mishandeling, bedreiging tot huiselijk geweld. In De Kempen zijn het aantal openlijk geweldzaken (van 17 naar 5) en bedreigingen ( van 72 naar 56) behoorlijk gedaald. De mishandelingen stegen licht van 103 naar 110 en de aangiften van huiselijk geweld gingen van 33 naar 51. In 7 gevallen is een huisverbod opgelegd. "Het klinkt dubbel, maar een toename van het aantal aangiften laat ons naar mijn idee zien dat de aandacht en prioriteit die gegeven wordt aan huiselijk geweld ertoe leidt dat huiselijk geweld steeds meer uit de taboe sfeer komt en dat slachtoffers de stap durven te nemen om melding te doen", licht afdelingschef Lian van Sinten toe. Het afgelopen jaar kregen we ook te maken met twee ernstige misdrijven waarbij een vrouw uit Netersel om het leven kwam en een vrouw uit Helmond dood werd gevonden in een bosperceel in Knegsel. De verdachten zijn in beide onderzoeken opgespoord.
Politie De Kempen rolde het afgelopen jaar 19 hennepkwekerijen op waarvan 4 in Eersel, 4 in Bergeijk, 3 in Bladel en 8 in Reusel-De Mierden. Het aantal doden in het verkeer is teruggelopen naar 4 tegenover 14 het jaar ervoor. Ook vielen er minder gewonden in het verkeer die overgebracht moesten worden naar het ziekenhuis (73 tegen 98 het jaar ervoor). Het afgelopen jaar nam het aantal diefstallen van fietsen toe van 269 naar 299 en daalde het aantal gestolen voertuigen van 57 naar 49.
"We kijken terug op een jaar waarin samen met integrale veiligheidspartners zoals onder meer gemeenten en Openbaar Ministerie hard is gewerkt om de veiligheid van de burgers van de Kempengemeenten te verhogen. Deze samenwerking is van wezenlijk belang, maar zonder de hulp van de burgers kunnen we niet", aldus Lian van Sinten. Samen staan we sterker. Het rechtstreekse contact met de inwoners, het optimaliseren van een gebiedsgebonden politiezorg dichtbij de burger, in de wijk en in de gemeente, blijft prioriteit. De wijkagent vervult hierin een cruciale rol, maar ook initiatieven als Burgernet en twitter zijn onderdeel daarvan. De twitterende wijkagent is inmiddels gemeengoed. Het aantal volgers neemt gestaag toe, evenals de interactie met hen. Het is en blijft essentieel dat burgers aangifte doen van strafbare feiten en de politie bellen als ze iets verdachts zien of anoniem melding doen via Meld Misdaad Anoniem. De uitdaging voor 2013 is dan ook om samen met de inwoners van de Kempengemeenten en onze partners de ingezette weg, samen zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving, nog meer te optimaliseren", aldus de afdelingschef.