Son en Breugel e.o. - Grote hoeveelheid chemicalin voor synthetische drugs in beslag genomen
In het kader van de intensivering van de aanpak in het zuiden van Nederland op hennep en synthetische drugs hield de politie woensdagochtend zoekingen op diverse plaatsen in Brabant, Zeeland en Limburg. In de gemeente Son en Breugel werd in een garagebox aan de Mercuriustraat een grote hoeveelheid chemische vloeistof aangetroffen.
Het betrof ruim 100 vaten met vermoedelijk aceton (zon 3200 liter) en zon 60 cilinders met waterstof. De chemicalin die voor het maken van synthetische drugs worden gebruikt stonden achter in de garagebox opgestapeld. Er voor stonden bouwmaterialen zodat op het eerste gezicht de chemicalin aan het oog werden onttrokken. De politie is blij dat ze deze opslagplaats heeft kunnen traceren. Dergelijke hoeveelheden chemische stoffen in een woonomgeving kunnen bij bv brand of ontploffing grote gevolgen hebben. Door de politie zijn monsters genomen en de hele partij is in beslag genomen.
Op andere plaatsen in Brabant, in Mariahout en Asten, werden naast munitie (enkele tientallen kogels) ook ruim 1600 liter methanol en 1000 kilogram cellulose aangetroffen. Ook deze chemicalin worden gebruikt voor het maken van synthetische drugs. De aangetroffen chemicalin zijn ingredienten om de synthetische drugs MDMA te maken. Met deze hoeveelheid stoffen zouden 10 miljoen pillen gemaakt kunnen worden. De straatwaarde van zoveel pillen zou 30 miljoen kunnen zijn. Voor de productie van MDMA missen nog andere chemicalin die noodzakelijk zijn. Alles is inbeslag genomen. In een bankfiliaal in Eindhoven werden in een kluis 8.000,- aan contanten en 12 dure horloges aangetroffen en in beslag genomen.
De politie onderzoekt of al deze locaties verband met elkaar hebben. In een pand in Eindhoven werden drie pallets met vaten chemicalin aangetroffen en glaswerk, zoals bollen, voor een synthetisch laboratorium aangetroffen. De materialen zijn in beslaggenomen.
Woensdag zijn in het zuidelijke van Nederland verschillende integrale acties geweest. De acties sluiten aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financin, vergunningen en huisvesting. Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven/instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere interventie raakt en verstoort criminele samenwerkingsverbanden.