Valkenswaard - Vuurwapens en drugs aangetroffen in gezamenlijk witwasonderzoek Valkenswaard
De politie hield dinsdagochtend 1 juli In een woning aan de Parallelweg West in Valkenswaard twee personen aan op verdenking van witwassen en fraude. Tijdens het doorzoeken van de woning stuitte het onderzoeksteam op twee vuurwapens en een grote hoeveelheid XTC-pillen. Daarnaast is er direct beslag gelegd op de woning, twee voertuigen, grote sommen contant geld, sieraden en administratie.
Het gezamenlijke onderzoek startte, nadat uit signalen vanuit de omgeving van de verdachten bleek dat er mogelijk sprake zou zijn van onverklaarbaar vermogen en onrechtmatige bewoning. De lokale driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) en Belastingdienst gaven daarop opdracht tot actie over te gaan. Vervolgens wisselden de overheidspartners de beschikbare gegevens uit via het Regionaal Informatie en Expertisecentrum. Dit leidde onder andere tot de verdenking van witwassen waarvoor vanochtend onder leiding van het Openbaar Ministerie twee bewoners, een man en een vrouw, van een kapitale woning in Valkenswaard door de politie zijn aangehouden.
Het doorzoeken van de woning richtte zich in het kader van het onderzoek op het vinden en in beslag nemen van vermogen, luxe goederen en administratie. Dit leidde tot directe inbeslagname van een ruime hoeveelheid contant geld, dure sieraden en twee luxe voertuigen (Mercedes C350 en een Audi RS4). Daarnaast zal er beslag gelegd worden op de woning en zijn er gegevensdragers en administratie meegenomen voor nader onderzoek. Tot slot zijn twee vuurwapens - waaronder een zogenoemde schietpen -, munitie, jammers (verboden stoorzenders), geldtelmachines en veel XTC-pillen meegenomen door het onderzoeksteam.
De gemeente Valkenswaard onderzoekt op basis van de Wet basisregistratie personen of er sprake is van woonfraude. Dit omdat de aangehouden eigenaar van de woning volgens de gemeentelijke basisadministratie (GBA) al geruime tijd niet meer ingeschreven staat in Nederland maar in Spanje.
Deze gezamenlijke lokale aanpak van gemeente, OM, politie en Belastingdienst richt zich op direct afpakken van crimineel vermogen en past in de bredere aanpak om als georganiseerde overheid de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. De actie is ondersteund door het Integraal Afpakteam, als onderdeel van de Taskforce Brabant Zeeland. Ook zijn er geld- en drugshonden ingezet en erkende waardetaxateurs.