's-Hertogenbosch - Integrale preventieacties tegen inbraken rond carnaval
Afgelopen carnaval heeft de Bossche politie in samenwerking met de landelijke eenheid van de Nationale Politie, de gemeente 's-Hertogenbosch, studenten van het koning Willem I college preventieve acties gehouden onder de naam Amadeiro. Het doel: het voorkomen en bestrijden van woninginbraken.
Het belangrijkste doel tijdens de actie periode lijkt te zijn geslaagd. Werd er in 2013 in de vier dagen van feest in 's-Hertogenbosch nog 14 keer ingebroken, in 2014 was dat zover nu bekend 11 keer het geval. Wanneer we het totaalbeeld bekijken van de twee (vakantie)weken rondom de carnaval, zien we weliswaar geen daling, maar wel een ongeveer gelijkblijvend cijfer ten opzichte van 2013. We zijn er dus in geslaagd het, in vergelijking met de jaren daarvoor, lage inbraakcijfer van vorig jaar vast te houden.
De actie Amadeiro bestond uit preventieacties en activiteiten gericht op het tegenhouden van inbrekers.
Op de snelwegen rond de gemeente waren zgn. ANPR-auto's van de politie neergezet. Dit zijn voertuigen met apparatuur aan boord die gebruikt wordt voor nummerplaatherkenning. Even verderop stonden ook politiesurveillances. De ANPR-databases waren gevuld met kentekens van landelijk geregistreerde personen en groeperingen die bekend staan als potentile inbrekers. Als er een hit was gingen de surveillance-eenheden er achteraan. Doel was om deze mensen uit de anonimiteit te halen en daardoor een barrire op te werpen voor verdachten die landelijk actief zijn en dus mobiel banditisme tegen te gaan. Bij deze acties zijn negen aanhoudingen verricht. Vier personen konden zich niet legitimeren en vijf verdachten had inbrekerswerktuigen bij zich.
In verschillende woonwijken werden opvallend en onopvallend surveillances uitgevoerd. Politiemensen gingen actief op zoek naar hen bekende woninginbrekers om hen te controleren. Ook waren zij verantwoordelijk voor het afhandelen van meldingen van verdachte situaties die door burgers werden gedaan. Hiermee werden ook de lokaal actieve woninginbrekers dwars gezeten.
Naast deze activiteiten zijn er in die periode van twee weken ook verschillende acties uitgevoerd met een preventief karakter. Zo werd op dinsdag 25 februari voor het eerst een BuurTent opgezet in de wijk de Vliert. Dit is een initiatief van de gemeente iin samenwerking met de politie. Het is letterlijk een tent die wordt opgezet in een buurt waar is ingebroken. Bewoners worden uitgenodigd om langs te komen in de tent en krijgen dan preventieadvies. Dit is succesvol verlopen. Tientallen buurtbewoners brachten een bezoek aan de tent. Op zes verschillende plaatsen in de stad stonden lichtkranten opgesteld met de tekst Waak voor inbraak. Bij onraad bel 112. Daarnaast zijn er in die periode van twee weken weer wijkcontroles geweest met burgervrijwilligers, waarbij ook studenten van het Koning Willem 1 college zijn ingezet om preventieadvies te geven in de wijk. Bij deze controles werd de preventie carnavalsflyers uitgedeeld.