Uden - Uden op slot, samen tegen inbrekers
De politie hield donderdag 27 februari, samen met een aantal partners, tussen 16.00 en 22.00 uur een preventieve actie in Uden. Op 8 locaties werden automobilisten aangesproken, ruim 2.100 auto's werden gecontroleerd. Zij kregen een folder mee met daarin onder andere tips om woninginbraken te voorkomen. In totaal werden ongeveer 2.500 folders met tips uitgedeeld. In het kader van de campagne 'Samen tegen Inbrekers' waren ook burgers betrokken bij de actie. Zij informeerden hun dorpsgenoten over het doel en vertelden hoe zij kunnen helpen de inbrekers een halt toe te roepen.
Bij de controle in Uden werden 50 politieagenten ingezet. Daarnaast waren 19 burgers, 7 BOA's van de gemeente en 10 studenten (HTVP) van het Willem I College uit 's-Hertogenbosch actief bij de actie. Verder werd samengewerkt met de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst en het Integrale Handhavingsteam.
Bij de controle werden ook ANPR-voertuigen (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen. Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem een "verdacht" kenteken herkent, wordt de bestuurder gecontroleerd.
Tijdens de controle werden 15 woningen bezocht van legale wapenbezitters. Daarbij werden geen strafbare feiten geconstateerd. Verder werden tijdens de controle 45 bekeuringen uitgeschreven (voor onder andere een APK die niet in orde was, mankementen aan de auto, het niet dragen van de autogordel, het niet handsfree bellen en het niet volgen van de verplichte rijrichting). Van een automobilist werd het rijbewijs ingevorderd na een blaastest. Hij blies ruim 1,4 promille. In een auto werd een kleine hoeveelheid hennep aangetroffen. De hennep is in beslag genomen. De belastingdienst heeft ongeveer 3.400 Euro aan belastingboetes gend. Daarnaast werden drie auto's ter plaatse in beslag genomen.
Traditioneel stijgt het aantal woninginbraken in de week voorafgaande aan de carnaval en tijdens dit festijn. Ook gaan veel mensen in deze periode op vakantie. Daarom vragen wij iedereen, net als de politie, extra alert te zijn op verdachte situaties in hun woonomgeving en deze ook bij de politie te melden.
Carnaval is altijd een drukke tijd voor de politie. Agenten begeleiden verschillende evenementen en optochten in de regio en zorgen voor de openbare orde in de horeca. Daarnaast blijft de politie ook alert op woninginbrekers. Zo houden we de bekende inbrekers in de gaten en letten we tijdens de diensten extra op situaties die duiden op een inbraak. Rond carnaval wordt de politie in Brabant ondersteund door de Landelijke Eenheid. De politiehelikopters zorgen dan voor luchtsteun bij heterdaadsituaties. De helikopters staan klaar en zijn beschikbaar voor heel Brabant.
Als inwoner heeft u ook een belangrijke taak bij het stoppen van inbrekers. Ziet u iets verdachts in uw omgeving Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie, die u niet vertrouwt Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van personen en bel direct de politie.
Bent u getuige van een woninginbraak Bel dan het alarmnummer 112, daar vangen we boeven mee. Aan de hand van de melding wordt de inzet bepaald. U begrijpt dat op een melding "Er wordt n ingebroken" door de politie anders gereageerd wordt dan op "Er is afgelopen nacht ingebroken". In dat laatste geval kunt u 0900-8844 bellen. Ziet u iets verdachts, dan kunt u dit ook vastleggen met uw mobiele telefoon. Mogelijk kunnen we met behulp van uw beelden, verdachten opsporen.
Meer informatie vindt u op
http://www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html